Kako (o)čistiti mašinu za veš?

Jedna od prvih asocijacija na jesenje dane je ušuškavanje ispod toplog i mirisnog ćebeta. Međutim, šta ako to ćebe i ostali veš ne odiše svežinom i mirisom koju zamišljamo i koja nam je potrebna? Uglavnom je problem mnogo jednostavniji nešto što mislimo – potrebno je samo pažljivo očistiti veš mašinu – rešiti je buđi, taloženja prljavštine i bakterija, sprečiti kvarove… Evo par saveta kako da, na zabavan način, tvoja veš mašina povrati stari izgled, a veš iz nje miriše kao u mislima.

 

 1. KORAK – OBRISATI VRATA I GUMU

Umočite krpicu u malo sirćeta i mlake vode i njome prebrišite gumu i vrata mašine. Guma je mesto gde se sitne dlačice i različite mrvice mogu zaglaviti i baš one mogu biti izvor buđi i mirisa ustajalosti. Nakon brisanja, vrata mašine ostavite otvorenim dok se ne osuši. Za to vreme, možete preći na drugi korak. 

 

 2. KORAK – OČISTITI PREGRADE ZA DETERDŽENT

Pregrade izvaditi iz mašine i staviti ih u duboku posudu, napunjenu toplom vodom i nekom tečnosti za čišćenje. Ostaviti par minuta i očistiti sve ostatke deterdženta i buđi – za ovo može se koristiti i stara četkica za zube, zatim dobro isprati. Obrisati/osušiti ih krpom ili ubrusom.

Pre nego što se, ovako očišćena pregrada vrati u mašinu, proveriti i prebrisati šupljinu u koju se postavlja ova pregrada.

3. KORAK – BRISANJE I DEZINFEKCIJA BUBNJA MAŠINE

Bubanj prebrisati krpom nakvašenu rastvorom tople vode i sirćeta. Nakon brisanja, potrebno je odabrati neki od prirodnih sredstava za dezinfekciju. Postoje različiti recepti, mi ćemo dati jedan od načina. U bubanj mašine sipati 2 šolje sirćeta, a u pregradu za deterdžent 1/4 šolje sode bikarbone (razmera sode bikarbone i sirćeta treba da je u odnosu 1:8). Mašinu uključiti na duži program sa visokom temperaturom (najmanje 60°C). Ovaj odnos sredstava i vode idealna je za čišćenje i dezinfekciju cele unutrašnjosti mašine.

4. OČISTITI FILTER

Filter mašine za pranje veša uglavnom se nalazi ispod vrata bubnja, u jednom od ćoškova bliže podu. Filter je zaista bitan za rad naše mašine, pa buđ i prljavština može uticati na rad same mašine. U zavisnosti od tipa i proizvođača mašine, mogu se razlikovati i preporuke za čišćenje filtera. Prilikom vađenja filtera, na pod bi bilo dobro postaviti neku plitku posudu ili peškir jer može doći do isipanja vode iz odvoda.

Nakon ova 4 koraka, mašina je spremna za pranje veša i talas svežine i mirisa 🙂

Čišćenje mašine predlaže se jednom u 3 meseca, a u međuvremenu mogu se primeniti neki od sledećih saveta:

  • Izvaditi veš odmah nakon završenog pranja
  • Između pranja vrata mašine i pregradaza deterdžent ostaviti otvorena da bi se sušila
  • Povremeno obriši vrata i gumu mašine, posebno nabore kako ne bi došlo do buđi
  • Povremeno samo isprati i prebrisati pregrade za deterdžent i omekšivač
  • Koristiti sredstvo protiv kamenca ukoliko je voda “tvrda”

 

Komentar

Nema niti jednog komentara za ovu objavu. Budi prvi.

Ostavi komentar