LEKCIJA CRVENE ČARAPICE

Čuvena crvena čarapica, ona mala slatka crvena tačkica u gomili belog veša je većinu nas naučila pravilima pranja veša 🙂

Postoji nekoliko saveta kako da sortiramo i peremo veš bez oštećenja, promene boja… Za početak, samo kratak savet oko slaganja boja:


1. BELI VEŠ

Naše bake bi rekle da nežan, svilen i veš sa čipkom i drugim osetljivim materijalima ide uvek pod hladnu vodu i nežne mirise.

Kako je beli i nežan veš najlakše ofarbati i oštetiti preporuka je da se pere “belo sa belim”, ne kombinovati čak ni sa svetlim nijansama drugih boja jer i najmanje boje može zamrljati i posiviti beli veš. Pere se na niskim temperaturama, osim ako nije drugačije navedeno na etiketi – tada je najbolje prati ga na najvišoj naznačenoj temperaturi da bi se uklonile eventualne mrlje i fleke.

I nikako sa crvenim, plavim ili crnim čarapicama 🙂


 2. SVELI VEŠ U BOJI

Slično kao i beli veš – veš u svetlim bojama je veš nežnih materijala i sve svetle nijanse se mogu prati zajedno, uz preporuku da se prvi put operu zasebno i u hladnoj vodi. 

Koristiti temperaturu koja je naznačena na etiketi, uz program koji ne traje predugo i nema dodatne cikluse ispiranja

 

3. VEŠ U BOJI – CRVENE I ZELENE NIJANSE

Nijanse crvene, narandžaste, žute i zelene boje se mogu se prati zajedno. 

Preporuka je nove stvari sa još “svežim” bojama oprati posebno, da bi se sprao višak boje. Ako neki komad garderobe i uporno “gubi” boju, treba ga prati sa isključivo istom bojom. Ovo je najčešći slučaj sa crvenim vešem.

Koristiti maksimalnu temperaturu koja je naznačea na etiketi

 

4. VEŠ U BOJI – TAMNE NIJANSE

Tamne nijanse se mogu prati zajedno. Preporuka je da crne i sive stvari ipak budu odvojene od drugih boja, da bi se izbeglo eventualno pojava sivih fleka na garderobi. 

Preporuka je nove stvari sa još “svežim” bojama oprati posebno, da bi se sprao višak boje. Kako su među tamnom garderobom najčešće farmerke, trenerke, jakne i eventualno džemperi, potrebno je dodatno “obezbediti” veš od habanja i drugih oštećenja materijala, i to tako što će se zakopčati dugmići na farmerkama, zatvoriti rajsfešlus na trenerkama i slično.

Ukoliko se ovakav veš nagomila – sortirati ga prema temperaturi pranja i uskladiti po tome programe na mašini za pranje veša.

 

Dodatni trik je da, ukoliko nisi siguran/sigurna da li će neki komad veša “pustiti boju” – koristi hvatače boja u vidu maramica!

Čuvaj se crvene čarapice! 🙂

 

 

Komentar

Nema niti jednog komentara za ovu objavu. Budi prvi.

Ostavi komentar