Sapunasta saga o kulturama i verovanjima….

Tradicije pranja veša širom sveta, kao i svaki drugi aspekt životnog stila različitih kultura – stvorene su pod verovanjima i istorijom svake kulture na svetu.

Veš – svakodnevnica za neke, sveto za druge. Širom sveta, jednostavan čin pranja veša odvija se kao raznolik narativ, utkajući kulturna verovanja, tradicije i mrvicu sujeverja u tapiseriju svakodnevnog života. Neki običaju su vrlo interesantni, a ima i onih koji će vas iznenaditi…

 

1. Italijanski nedeljni ritual:
U Italiji, nedelja nije samo dan odmora; dan je za pranje veša. Tradicija kaže da pranje veša bilo kog drugog dana donosi lošu sreću. Porodice se okupljaju, dele priče i unose osećaj zajedništva na prostirku za veš. Znamo da brzina života današnjeg vremena remeti ovu tradiciju, ali se ideja okupljanja nad prostirkom čini simpatičnim.

2. Japanska Koinobori veza:
U Japanu, čarape u obliku šarana Koinobori, nisu samo za proslavu Dana deteta. Neki veruju da njihovo kačenje u vešernici obezbeđuje nesmetan i uspešan dan pranja veša. I da se složimo sa ovim, stvarno može da rastuži neoprana mrlja omiljene garderobe, izbledele boje, crvena čarapica u belom vešu (bez Colour Cathcer maramica)…

3. Indijska šarena afera:
U Indiji, Holi, festival boja, nije ograničen samo na ulice. Porodice slave tako što zajedno peru svoje belo rublje, što simbolizuje trijumf dobra nad zlom. Žive nijanse stvaraju spektakl linija veša koji podsećaju na slikarsku paletu.🎨

4. Islandski skriveni vilenjaci:
Na Islandu, folklor sugeriše da bi se skriveni vilenjaci mogli uvrediti ako se veš okači napolju određenim danima. Stanovnici se često odlučuju za sušenje u zatvorenom prostoru kako ne bi uznemirili mistična bića za koja se veruje da naseljavaju stene i brda. Ovi vilenjaci su sigurno zaslužni za masovni sindrom neuparenih čarapa 😁

5. Kinesko crveno-belo pravilo:
U Kini se crvena smatra srećnom bojom, a neki veruju da prvo pranje crvene odeće donosi sreću. Pored toga, uobičajeno je izbegavati pranje bele odeće tokom Festivala duhova kako biste sprečili privlačenje lutajućih duhova.

6. Tajlandski blagoslov sunca:
Na Tajlandu se često postavljaju konopci za veš gde mogu uhvatiti prve zrake jutarnjeg sunca. Veruje se da ovaj ritual ne samo da poboljšava svežinu odeće, već i donosi sreću i prosperitet u domaćinstvo.

7. Meksičke arome predaka:
U meksičkim domaćinstvima se veruje da upotreba mirisnog sapuna u vešu odaje počast precima. Mnoge porodice koriste specifične mirise, povezujući čin pranja veša sa osećajem nasleđa i sećanja.

Kod nas, “crveno slovo” je dan odmora za veš mašinu.

Pranje veša je, čini se, više od posla; to je kulturna ceremonija, ples verovanja i proslava tradicije. Zato je važno odabrati prave saveznike kako bi sve prošlo u redu, pogledaj OVDE koje mi preporučujemo.

 

Komentar

Nema niti jednog komentara za ovu objavu. Budi prvi.

Ostavi komentar