TAJNA DUGOTRAJNOG POSUĐA

Da li si ikada kupila/kupio prelep set posuđa, koji je napukao nakon samo nekoliko upotreba?
Ovo se uvek može desiti sa sudovima lošijeg kvaliteta, ali čak i takvi, uz odgovarajuću negu mogu održati sjaj u mesecima/godinama koje dolaze. U ovom postu ćemo podeliti nekoliko saveta o tome kako da se brinete o posuđu za jelo, uključujući kako da čuvate posuđe, kako da sprečite pukotine i još mnogo toga.

ČUVANJE POSUĐA
Čuvanje je najbitnije, a evo nekoliko saveta:

  • Pažljivo složi posuđe: Postavi komad papira ili filca između svakog tanjira da bi se sprečilo oštećenje.
  • Čuvaj posuđe na suvom mestu: vlaga može izazvati pucanje ili krivljenje posuđa, pa je važno da ih čuvate na suvom mestu. Zato izbegavaj odlaganje posuđa u vlažnim podrumima ili garažama.
  • Izbegavaj prenatrpanost: Izbegavajte slaganje previše tanjira jedno na drugo, i međusobno oslanjanje “kula” posuđa.

SPREČAVANJE STRUGOTINA I PUKOTINA
Ove promene mogu biti neugledne i mogu učiniti vaše posuđe nefunkcionalnim:

  • Pažljivo rukuj posuđem: Ne stavljajte teške predmete na delikatna posuđa.
  • Izbegavaj ekstremne temperature: Ne stavljajte vruće posuđe u hladnu vodu ili obrnuto, jer to može da izazove naprsline. Takođe, izbegavaj stavljanje posuđa u rernu ili mikrotalasnu, osim ako nije označeno kao bezbedno za tu upotrebu.
  • Koristi prave proizvode za čišćenje: Neki grubi proizvodi za čišćenje mogu oštetiti vaše posuđe, pa je važno da koristite prave proizvode. Izbegavajte upotrebu abrazivnih sunđera ili sredstava za čišćenje koja sadrže izbeljivač ili amonijak. U slučaju mašinskog pranja, izaberite odgovarajući program i temperaturu.
  • Popravi strugotine i pukotine: U hobi i prodavnicama boja i lakova mogu se pronaći proizvodi za lepljenje materijala od kojih su oštećeni sudovi. Tamo se mogu naći i epoksi smole bezbedne za hranu, UV lepkovi i veziva za pločice. Popravljeni sudovi mogu se koristiti i kao ukrasne saksije, vaze ili kao dekoracija.

 

Pri kupovini nekog lepog seta za kafu, čaj, seta tanjira ili šolje, raspitaj se o načinu pranja i održavanja.

 

I ne brini za ostatke hrane i pića, o njima će se uvek sa posebnom snagom i negom pobrinuti Somat Excellence duo gel i Somat Excellence 4u1 kapsula.

Komentar

Nema niti jednog komentara za ovu objavu. Budi prvi.

Ostavi komentar