Možda ovo niste znali…

Svaka vlas kose ima svoj životni ciklus: Svaka vlas kose na vašoj glavi prolazi kroz fazu rasta, odmora i ispadanja. To je razlog zašto tvoja kosa može izgledati drugačije u različitim periodima.

Crvenokosi su retki: Oko samo 2% svetske populacije ima prirodno crvenu kosu. Ovo ih čini retkim i jedinstvenim.

Duga kosa brže raste leti: Tokom toplih meseci, kosa raste brže nego zimi. To je zbog povećane cirkulacije krvi u skalpu tokom leta.

Prvi šamponi su bili u obliku sapuna: Pre nego što su izmišljeni tečni šamponi, ljudi su koristili sapun za pranje kose.

Kosa se sastoji od keratina: Vaša kosa je napravljena od istog proteina, keratina, kao i vaša koža i nokti.

Vlasnik najduže kose na svetu: Xie Qiuping iz Kine drži rekord za najdužu kosu ikada izmerenu. Njena kosa je dugačka 5,627 metara!

Stil kose se menja 27 puta tokom života: Prosečna osoba promeni stil kose oko 27 puta tokom svog života.

Kosa može da absorbuje mirise: Kosa može apsorbovati mirise poput dima ili mirisa hrane. To može objasniti zašto tvoja kosa miriše na šampone i proizvode koje koristite.

Afro-frizura može da bude dva puta veća od glave: Afro-frizura može biti toliko velika da može biti i do dva puta šira od glave osobe koja je nosi.

Kosa raste brže tokom trudnoće: Tokom trudnoće, nivo estrogena raste, što može uzrokovati brži rast kose. Nakon porođaja, nivo estrogena se smanjuje, što može dovesti do gubitka kose.

Svetski rekord za najviše pletenica: Djevdet Ismail iz Malezije drži svetski rekord za najviše pletenica na glavi. Imala je čak 600 pletenica!

Prva farba za kosu bila je krečna smesa: Antički Grci su koristili mešavinu kreča, pepela i vode za posvetljivanje kose.

Komentar

Nema niti jednog komentara za ovu objavu. Budi prvi.

Ostavi komentar